De kernwaarde van Couleur Café is respect, en daar hoort natuurlijk ook het respecteren van onze planeet bij. Elk jaar zetten we ons op allerlei niveaus in om het Ossegempark te beschermen, onze ecologische voetafdruk te verkleinen en het publieke gedrag ten aanzien van duurzaamheid op de lange termijn positief te beïnvloeden.

Dit jaar hebben we een grote stap voorwaarts gezet door Tapio de ecologische voetafdruk van Couleur Café 2023 te laten berekenen. We delen die resultaten graag op een transparante manier via deze pagina

Deze resultaten weerspiegelen aanhoudende inspanningen om onze uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen. Onze ultieme ambitie is om het festival zo dicht mogelijk bij koolstofneutraliteit te brengen, en elk jaar verbinden we ons ertoe alles te doen wat in onze macht ligt om dit ideaal te verwezenlijken. Om dit doel te bereiken ontwikkelen we talloze initiatieven. Ontdek ze hier allemaal.

Toch willen we er alvast één hier in de kijker zetten en dat is UNDO, de duurzaamheidspartner voor Couleur Café 2024! Samen streven we ernaar om de CO2-voetafdruk van elke festivalganger te verkleinen, te compenseren en zo een positieve impact te hebben op onze planeet.

Koolstofvoetafrduk verminderen? Hoe?

Elke bezoeker van Couleur Café stoot tijdens zijn bezoek ongeveer 7 kg CO2e uit. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe onze activiteiten op het festival bijdragen aan de uitstoot en hoe we deze willen verminderen:

  • Vegetarische of niet-vegetarische maaltijden:
    Wist je dat het eten van een niet-vegetarische maaltijd een gemiddelde uitstoot van 3,12 kg CO2 heeft, 6 keer meer dan een vegetarische maaltijd?
  •  Mobiliteit: wist je dat reizen met de auto ongeveer 50% meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan het openbaar vervoer? Verminder uw uitstoot door aan halve prijs de trein te nemen, of gratis de tram, bus of metro te nemen.  

Hoe kan je compenseren?

Zonder uw hulp kunnen wij deze doelen niet bereiken! Overal op het festivalterrein – in de Rue Du Bien Manger, bij de vuilnisbakken, aan de bars en ingang – vind je UNDO QR-codes. Dit is wat je moet doen:

  • Scan de QR-code
  • Vul het formulier in door de gegevens over je verblijf op het festival in te vullen
  • Klik op "Compenseren" en dien het formulier in om bij te dragen aan onze duurzaamheidsinspanningen. 

Door uw CO2-uitstoot te compenseren steunt u ons initiatief voor veilig en schoon drinkwater in Mozambique. Je geniet dus niet alleen van het festival, je maakt echt een verschil.